Από τη Βάσω Κουτσοβούλου
Ποιά ποτά μπορούν να μας συντροφεύσουν όλες τις ώρες και μέρες του καλοκαιριού στα ατελείωτα πάρτυ, στη βεράντα, στην παραλία; Μα φυσικά τα δροσερά και νόστιμα cocktails που επιλέγουμε βάσει της πρώτης ύλης που προτιμάμε. Cocktails με τζιν, βότκα, τεκίλα και ρούμι αλλά και βάσει της γεύσης, δηλαδή γλυκά, ξινά, πικρά ή ο συνδυασμός αυτών, με την προσθήκη των αγαπημένων μας χυμών φρούτων και bitters που δίνουν ένταση και φρεσκάδα στο ποτό μας. Ειδικά, όταν φτάνουμε στο στολισμό με άλλα να στολίζονται με ένα κομμάτι φρούτου όπως μια φέτα καρπούζι ή λεμόνι, είναι σίγουρο ότι τα cocktails θα μας φτιάξουν τη διάθεση!
Τι γίνεται, όμως, με όσους προτιμούν το κρασί αλλά λιγουρεύονται να πιουν και ένα cocktail; Επειδή, δεν μπορούμε να αφήσουμε παραπονεμένους και τους λάτρεις του κρασιού ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς πέντε εύκολες συνταγές για ωραία, ευφάνταστα και δροσιστικά cocktails με βάση το κρασί.
Μελετήστε τις συνταγές, δοκιμάστε τα και επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις γεύσεις και στο στιλ σας.
#1 Aperol Spritz
Εύκολο cocktail με άρωμα και γεύση Ιταλίας
Υλικά
Aperol
Prosecco
Σόδα
Πάγος
Εκτέλεση (για 1 ποτό)
Σε ένα ποτήρι κρασιού που περιέχει πάγο, σερβίρουμε 2 μέρη από το Aperol, 3 μέρη από το Prosecco και 1 μέρος με σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι.
#2 Sangria
Ένα πολύ αγαπημένο ποτό που πίνεται όλες τις εποχές του χρόνου, πόσο μάλλον το καλοκαίρι.
Υλικά
Φρέσκο κόκκινο κρασί ημίξηρο ή ημίγλυκο καλά παγωμένο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκό ή ροζέ κρασί, αντίστοιχα)
Φρούτα εποχής ψιλοκομμένα ή/και χυμός
Πάγος
Εκτέλεση (για 1 ποτό)
Βάζουμε το κρασί καλά παγωμένο σε μια μεγάλη κανάτα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα και λίγο πάγο. Υπολογίστε τα φρούτα μαζί με τον πάγο να φτάνουν πάνω από την μέση της κανάτας. Σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού και γαρνίρουμε με φέτες από τα φρούτα.
#3 Kir με ξηρό κρασί
Μια παραλλαγή του περίφημου cocktail kir royal
Υλικά
Λευκό ξηρό κρασί με οξύτητα και φρουτώδες άρωμα (Μοσχοφίλερο, Μοσχάτο) καλά παγωμένο
Creme de cassis ή σιρόπι γρεναδίνης (ροδιού δηλαδή)
Εκτέλεση (για 1 ποτό)
Σε ένα ποτήρι κρασιού σερβίρουμε περίπου 10–20 ml (όσο πιο πολύ βάλετε τόσο πιο γλυκό θα γίνει), creme de cassis ή σιρόπι και συμπληρώνουμε με το κρασί.
Tip: για ένα non alcoholic kir, μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι γρεναδίνης κρασί χωρίς αλκοόλ.
#4 Mojito με λευκό κρασί
Ένα mojito με οινική πινελιά
Υλικά
Ρετσίνα
Λεμονάδα με ανθρακικό
Λάιμ
Μέντα
Μαύρη ζάχαρη
Πάγος
Εκτέλεση (για 1 ποτό)
Γεμίζουμε με πάγο ένα μακρόστενο ποτήρι τύπου σωλήνα. Προσθέτουμε τη Ρετσίνα μέχρι τα 3/4 του ποτηριού. Συμπληρώνουμε με την λεμονάδα και το φρέσκο χυμό από λάιμ. Χτυπάμε στο γουδί τα φύλλα μέντας με λίγη καστανή ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο ποτήρι ενώ γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ.
#5 Kir με αφρώδες κρασί
Το περίφημο kir royal
Υλικά
Σαμπάνια λευκή και ξηρή καλά παγωμένη
Creme de cassis ή σιρόπι γρεναδίνης (σιρόπι ροδιού)
Kεράσια ή φράουλες
Εκτέλεση (για 1 ποτό)
Σε ένα ποτήρι σαμπάνιας σερβίρουμε 10-15 ml Creme de cassis ή το σιρόπι και συμπληρώνουμε με την σαμπάνια. Γαρνίρουμε με 1-2 κερασάκια ή μία φράουλα.
Tip: εναλλακτικά αντί για σαμπάνια που ίσως ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό μας μπορούμε να επιλέξουμε ένα οποιοδήποτε Ελληνικό λευκό και ξηρό αφρώδες.
Καλή επιτυχία και στην υγειά σας!