Μια από τις ποικιλίες στην οποία δείχνουν προτίμηση οι καταναλωτές είναι το ερυθρό merlot. Αρκετοί Έλληνες παραγωγοί έχουν ασχοληθεί με την διάσημη βελούδινη γαλλική ποικιλία με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Αέναον του κτήματος Λαντίδη από τη Νεμέα. Το βαθύ κόκκινο κρασί εξελίσσει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και ευωδιάζει αρώματα φρούτων του δάσους μαζί με ωραίες νότες μπαχαρικών, όπως είναι η κανέλα και το γαρίφαλο. Στο στόμα κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, οι τανίνες είναι μαλακές και στρογγυλές και η επίγευση αφήνει μια πιπεράτη αίσθηση.
Δοκιμάστε το με κότσι στο φούρνο με δαμάσκηνο, με χοιρινό με μέλι, με ένα μοσχαράκι κοκκινιστό ή ακόμα και σκέτο μαζί με αποξηραμένα φρούτα!