Δες παρακάτω τρεις συνταγές για γιουβέτσι, burger και μουσακά όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.
Vegan Γιουβέτσι Λαχανικών
Υλικά
- 1/2 κιλό κριθαράκι
- 2-3 πιπεριές
- 2-3 καρότα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 ντομάτες μέτριες
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε το λάδι, το σκόρδο, το καρότο κομμένο σε μικρές ροδέλες, μία ντομάτα, σε κύβους - την άλλη τριμμένη, τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και το αλατοπίπερο.
- Βάζουμε το πυρέξ με τα υλικά στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν τα καρότα και οι πιπεριές.
- Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και αφού βράσει, ρίχνουμε και το κριθαράκι.
- Συχνό ανακάτεμα, γιατί το κριθαράκι κολλάει.
- Μπορούμε να βάλουμε την ποσότητα των λαχανικών που μας αρέσει.
Burger Φασολιών
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια χάντρες
- 100 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 1 ματσάκι κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές χαλαπένιος ή μικρές καυτερές πιπερίτσες
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 6 ψωμάκια για burgers, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδια σε ροδέλες
Οδηγίες
- Βράστε τα φασόλια για 50 λεπτά, στραγγίξτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Πολτοποιήστε τα στο πολυμίξερ και αδειάστε τον πουρέ σε ένα μπολ. Προσθέστε τη μισή ποσότητα κόλιαντρου, το αλεύρι, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι.
- Πλάστε τα burgers και βάλτε τα σε αντικολλητικό χαρτί. Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στους 180οC για 25 λεπτά.
- Συνθέστε τα burgers με τα ψωμάκια, τα ψημένα μπιφτέκια φασολιών, το μαρούλι, τις ντομάτες, την υπόλοιπη ποσότητα ψιλοκομμένου κόλιαντρου και τις ροδέλες κρεμμυδιών.
Vegetarian Mουσακάς με Ρεβίθια
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες μακρόστενες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζ. ρεβίθια βρασμένα
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες στο μούλτι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γλ. κύμινο
- ½ κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου, τις αραδιάζουμε εκεί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στους 200°C για περίπου ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάτουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το κύμινο, την κανέλα, το μπαχάρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα ταψάκι απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες, στη μέση βάζουμε τα μισά ρεβίθια με τη σάλτσα, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τελειώνουμε με σάλτσα και ρεβίθια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200°C για 15' και μετά χωρίς αλουμινόχαρτο για άλλα 15'.