Follow us

Σαλάτα με ντοματίνια και αμπελοφάσουλα "πλεξούδα" του Μανώλη Παπουτσάκη

Σαλάτα με ντοματίνια και αμπελοφάσουλα «πλεξούδα» του Μανώλη Παπουτσάκη

Υλικά

Υλικά (για 1 άτομο)

Για τα αμπελοφάσουλα

200 γρ. αμπελοφάσουλα (κατά προτίμηση μεγάλα σε μήκος)

1 αβγό

50 γρ. καρύδια

150 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια Κρήτης

10 τεμ. σταφιδολιές

1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες

5 ασκορδουλάκοι

50 γρ. ξινομυζήθρα

2 φύλλα φρέσκου βασιλικού

2 φύλλα δυόσμου

1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)

1 σφηνάκι λεμονόξυδο

1 σφηνάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο

1 σφηνάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε άφθονο καλά αλατισμένο νερό για 5 περίπου λεπτά και έπειτα κρυώνουμε σε άφθονο παγωμένο νερό.

Πλέκουμε τα αμπελοφάσουλα 3-3 σε σχήμα πλεξούδας.

Ποσάρουμε το αβγό και αφαιρούμε προσεκτικά, αφού το αφήσουμε να κρυώσει, το ασπράδι του. Καβουρδίζουμε ελαφρώς τα καρύδια στον φούρνο.

Σε μια μπασίνα αναδεύουμε πολύ καλά τα πολύχρωμα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τη σάρκα της σταφιδολιάς, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τους ασκορδουλάκους κομμένους στα 4, φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι), την ξυνομυζήθρα, τα καβουρδισμένα καρύδια, το λεμονόξυδο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σκορδόλαδο και το αλάτι.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τη σαλάτα που έχουμε φτιάξει στη μπασίνα και στο υγρό που έχει μείνει στον πάτο, μαρινάρουμε τις 2 πλεξούδες αμπελοφάσουλα, προσθέτοντας έξτρα λεμονόξυδο και αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε τις πλεξούδες σε πιάτο, σε κυκλικό σχήμα δημιουργώντας μια φωλιά στη μέση. Εκεί μέσα τοποθετούμε τη σαλάτα μας, από πάνω βάζουμε τον ποσαρισμένο κρόκο αβγού και αλατοπιπερώνουμε.

*Η συνταγή είναι του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη από το εστιατόριο "Χαρούπι" στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης...

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.