
Υλικά
400 γρ. κάστανα Κρήτης
600 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
400 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας σας (άγρια ή ήμερα)
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
100 ml ερυθρό ξηρό κρασί
1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού πελτέ
20 ml ξύδι ερυθρό
1 δαφνόφυλλο
1 πρέσα κύμινο
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
4 κόκκοι μπαχάρι
1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγη φρέσκια ρίγανη
Οδηγίες
Χαράζουμε τα κάστανα, τα μουσκεύουμε ελαφρά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα καθαρίζουμε όσο είναι ακόμα καυτά με γάντια, γιατί έτσι ξεφλουδίζουν πολύ εύκολα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια στιφάδο μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένο και το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο, τη δάφνη, τα μπαχαρικά και τον πελτέ. Σβήνουμε με το μείγμα των κρασιών και το ξύδι. Αφού φύγει το αλκοόλ αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν (κανονικά δεν χρειάζεται προσθήκη υγρασίας- τα κρεμμύδια έχουν αρκετή να απελευθερώσουν). Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα μανιτάρια μας κομμένα. Όταν τα κρεμμύδια είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τα κάστανα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά άλλα 5 λεπτά χωρίς να αναδεύουμε επιθετικά για να μην σπάσουμε τα κάστανα και τα κρεμμύδια. Αφήνουμε ανοικτή την κατσαρόλα για 15 λεπτά εκτός φωτιάς και σερβίρουμε με λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης.