Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
3 κρόκοι αβγών
600 γρ. βρασμένος αστακός, κομμένος σε φέτες
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με περισσότερα από 45% λιπαρά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
150 γρ. βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
Βρασμένο ρύζι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Παρασκευή
Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών ελαφρά.
Βάζουμε μια μικρή ποσότητα βουτύρου σε μπεν-μαρί (δηλαδή μια μικρή κατσαρόλα μέσα σε μια μεγαλύτερη με νερό που σιγοβράζει) μαζί με τους κρόκους και ανακατεύουμε διαρκώς σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Προσέχουμε ώστε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσουμε στο μπεν-μαρί, και προσθέτουμε σε κομματάκια βούτυρο συνολικού βάρους 125 γρ., χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε.
Δένουμε το μίγμα μέχρι να πήξει τόσο, ώστε να «πιάνει» στο κουτάλι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Βγάζουμε από τη φωτιά τη σάλτσα και ετοιμάζουμε τον αστακό.
Σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο τα μενταγιόν αστακού με λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σέλινο.
Τα σοτάρουμε πολύ γρήγορα, για 3 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Περιχύνουμε τα μενταγιόν αστακού με το κονιάκ και ανάβουμε φωτιά στο περιεχόμενο του τηγανιού με αναπτήρα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μενταγιόν του αστακού στη σάλτσα καγιέν, μαζί με το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Σχηματίζουμε έναν κύκλο με το ρύζι και με μια κουτάλα τοποθετούμε προσεκτικά στο κέντρο τον αστακό.
Γαρνίρουμε με το μαϊντανό.