
Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 φιλέτα τόνου, 200 γρ. το καθένα (εναλλακτικά, ξιφίας)
3 κ.σ. ούζο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι
2 κ.γλ. σπόροι φινόκιο, ελαφρώς καβουρδισμένοι
Ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
4 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. μπούκοβο
Σάλτσα
4 μέτριες ντομάτες, ώριμες
2 κ.γλ. φρέσκος βασιλικός, πλατύφυλλος, ψιλοκομμένος
1 κόκκινη πιπεριά, καυτερή, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
2 κ.γλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι
1 κ.γλ. ζάχαρη.
Φρέσκο θυμάρι
Παρασκευή
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα τοποθετούμε σε πυρέξ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ούζο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το θυμάρι, το γλυκάνισο, τις λιαστές ντομάτες και το μπούκοβο.
Περιχύνουμε το ψάρι, σκεπάζουμε το πυρέξ και το αφήνουμε σε δροσερό σημείο για 1-2 ώρες.
Στο μεταξύ, αναμιγνύουμε σε ένα δεύτερο πυρέξ τα υλικά της σάλτσας αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να αναδειχτούν τα αρώματα.
Αλείφουμε το τηγάνι με ελαιόλαδο και το βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά.
Όταν ζεσταθεί τόσο χωρίς να καπνίσει, ψήνουμε τα φιλέτα του τόνου για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, έτσι ώστε στη μέση να μείνει σενιάν.
Ρίχνουμε στο κέντρο πολύ ζεστών πιάτων από 2 κουταλιές σάλτσα και βάζουμε πάνω τα καυτά φιλέτα.
Γαρνίρουμε με βασιλικό.
Ένας ασυνήθιστα αρωματισμένος με γλυκάνισο τόνος, που απογειώνεται με μια σάλτσα ντομάτας και βασιλικού.