Υλικά
Υλικά
12 αβγά
750 ml λευκό ή κόκκινο κρασί Βουργουνδίας (Chablis ή Beaujolais Villages)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 εσαλότ κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
2-3 ρίζες μαϊντανού, κομμένες σε φέτες
1 bouquet garni
Αλατοπίπερο
1 πλακάκι ζάχαρη 250 ml λευκό κρασί
250 γρ. πολύ μικρά φρέσκα μανιτάρια «κουμπιά» (μόνο τα καπελάκια τους)
100 γρ. φρέσκο μπέικον, ψιλοκομμένο
125 γρ. βούτυρο
15 γρ. αλεύρι
24 μικρούτσικα, ξερά, άσπρα κρεμμυδάκια, βρασμένα επί 1Ο λεπτά
12 μικρές φέτες «χωριάτικου» ψωμιού, χωρίς τις κόρες
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Παρασκευή
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα 750 ml κρασί, το αλατοπίπερο, το bouquet garni, το κρεμμύδι, τα εσαλότ, τη ρίζα μαϊντανού και τη ζάχαρη.
Τα βάζουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά όσο περισσότερο γίνεται και αφήνουμε το κρασί να σιγοβράσει, ξεσκέπαστο, επί 20 λεπτά.
Το σουρώνουμε σε ρηχό τηγάνι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Σπάμε κάθε αβγό σε πιατάκι και το γλιστράμε με προσοχή μέσα στο κρασί που σιγοβράζει Κάνουμε τα αβγά -ποσέ-, τέσσερα τέσσερα κάθε φορά, επί 3 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε ένα ζεστό πανί.
Σουρώνουμε και πάλι το κρασί σε καθαρό κατσαρολάκι Τρίβουμε με τα δάχτυλα 30 γρ.
από το βούτυρο με το αλεύρι και χτυπάμε αυτά τα «ψίχουλα" μέσα στο κρασί, καθώς το βάζουμε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα επί 10 λεπτά, ή ώσπου να πήξει.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα μανιτάρια με τα 250 ml του κρασιού και τα σουρώνουμε.
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε τα βρασμένα κρεμμυδάκια σε 30 γρ.
από το βούτυρο, ώσπου να ροδίσουν, και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.
Στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε και το μπέικον να γίνει τραγανό, και το στραγγίζουμε επάνω σε χαρτοπετσέτα.
Στο υπόλοιπο βούτυρο τηγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού.
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τις φέτες του ψωμιού, βάζουμε επάνω σε καθεμιά από ένα αβγό, σκορπάμε ολόγυρά τους τα μανιτάρια και περιχύνουμε το σύνολο με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε από πάνω το μπέικον και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.