Follow us

Χριστουγεννιάτικο καπόνι της Bresse με μπύρα, αντίβ και αχλάδια

Η κορυφαία γυναίκα σεφ της Ευρώπης (που μάγεψε πέρυσι με το μενού της στnv απονομή των «Χρυσών Σκούφων 2001» του «Αθηνοράματος») υπογράφει από το Παρίσι το ρεβεγιόν του ΕΥ. Η υψηλή γαστρονομία ξελογιάζεται από τις χάρες της μπίρας στο πιο «Oh mon Dieu!» σουαρέ των εορτών.

Χριστουγεννιάτικο καπόνι της Bresse με μπύρα, αντίβ και αχλάδια

Υλικά

Υλικά (για 8 άτομα)

1 καπόνι 3 κιλά (αν δεν βρείτε καπόνι τής Bresse, χρησιμοποιήστε φραγκόκοτα)

50 cl μπίρα

8 αντίβ

2 αχλάδια

Θυμάρι

Τσάιβς ψιλοκομμένο

30 γρ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή

Καθαρίζουμε το πουλί, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο πολύ ζεστό.

Βάζουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, σε μέση προς δυνατή φωτιά, και βάζουμε το καπόνι να πάρει χρώμα απ όλες τις μεριές.

Το ψήνουμε μετά για 1 ώρα και 20 λεπτά.



Στο μεταξύ, κόβουμε τα αντίβ στα δύο και τα αχλάδια στα τέσσερα, αφαιρώντας τους κουκούτσια και κοτσάνια.

Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του καπονιού, βάζουμε το πουλί σε πιατέλα και το αφήνουμε πάνω στην ανοιχτή πόρτα, ανάβοντας το φούρνο σε θερμοκρασία χλιαρή.

Παίρνουμε το σκεύος του ψησίματος, αφαιρούμε τα λίπη του καπονιού και πάνω στη φωτιά σβήνουμε με την μπίρα, βάζοντας να πάρει βράση.

Ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα τον πάτο για να αξιοποιήσουμε τους χυμούς του ψησίματος και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει το 1/3 των υγρών.



Το χύνουμε κατόπιν σε κατσαρόλα και προσθέτουμε αχλάδια και αντίβ.

Τα σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένα για 25 λεπτά (να γίνουν τρυφερά, αλλά να κρατούν το σχήμα τους).

Ελέγχουμε αλάτι και πιπέρι Βγάζουμε τα αντίβ και τα αχλάδια και τα βάζουμε γύρω από το καπόνι.

Τελειώνουμε τη σάλτσα, βράζοντάς την μέχρι να μείνει μισή, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε καλά.

Στο τέλος προσθέτουμε τσάιβς.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.