X

Λαχανοντολμάδες γεμιστοί με αστακό, γαρίδες και καραβίδες

Το μυστήριο με τα μυθιστορήματα μυστηρίου είναι η σχέση τους με το φαγητό. Για κάποιο λόγο –εδώ θα χρειαζόταν η βοήθεια ενός καλοφαγά ντετέκτιβ– οι ιστορίες μυστηρίου διαπλέκονται με το φαγητό. Στις ταινίες, η μουσική συνδέει αισθητικά και συναισθηματικά τις εικόνες. Στα μυθιστορήματα μυστηρίου, το «soundtrack» είναι το φαγοπότι. Κι ενώ καταλαβαίνει κανείς τη χρήση τζαζ μουσικής στα film noir, στο γκουρμέ food noir η σύνδεση ανάμεσα στο φαγητό και τους φόνους αποτελεί μυστήριο.

Υλικά

Υλικά

1 μέτριο πράσινο λάχανο

1 ουρά αστακού ½ κιλού

100 γρ. γαρίδες καθαρισμένες

100 γρ. καραβίδες καθαρισμένες

5 κλωστές ζαφορά

1 μεσαίο κρεμμύδι

1 ντομάτα χοντροκομμένη

Αλεύρι

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Ξεχωρίστε τα λεπτά φύλλα του λάχανου και ζεματίστε τα.

Αφού τα βράσετε, ξεπλύντε τα με κρύο νερό ώστε να κρυώσουν, στραγγίξτε τα και απλώστε τα σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Βράστε την ουρά του αστακού μαζί με τις ουρές από τις γαρίδες και τις καραβίδες που έχετε καθαρίσει.

Φυλάξτε τα κελύφη για τη σάλτσα.

Σοτάρετε τα κελύφη με λίγο λάδι, κρεμμύδι και ντομάτα, σβήστε τα με ένα ποτήρι από το νερό όπου έβρασαν τα θαλασσινά, και αφήστε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.

Τυλίξτε τα θαλασσινά στα φύλλα του λάχανου και στη συνέχεια τηγανίστε τους ντολμάδες, αφού τους αλευρώσετε και τους βουτήξετε σε αυγό.

Τοποθετήστε τους ντολμάδες σε μια κατσαρόλα με τη σάλτσα που φτιάξατε.

Κοσκινίστε τη ζαφορά και πασπαλίστε.

Τέλος, βάλτε τους ντολμάδες για 5 λεπτά στο φούρνο.


Από το βιβλίο «Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο»: Η συνταγή αυτή χαρακτηρίζει τον Καρβάλιο, εφόσον συνδυάζει την αγάπη του για την παραδοσιακή καταλάνικη κουζίνα με την αγάπη για την υψηλή γαστρονομία.

Ένα φαγητό που διασκεδάζει την κατάθλιψή του έπειτα από μια χαμένη μέρα μάταιης αναζήτησης.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές