Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1/4 κιλού κιμάς μοσχαρίσιος
1/4 κιλού κιμάς αρνίσιος
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ κοπανισμένη φρυγανιά
1 αυγό
1 φλιτζ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για τη σάλτσα
1 1/2 φλιτζ. γιαούρτι
2 αυγά
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. αγριοκύμινο (caraway) κοπανισμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε σε γαβάθα τους κιμάδες, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό και το μαϊντανό, αφού κρατήσουμε 2 κουταλιές της σούπας από τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά, βάζοντας αλάτι και πιπέρι.
Τηγανίζουμε ένα κομματάκι από το μίγμα για να το δοκιμάσουμε και να διορθώσουμε τη γεύση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Με βρεγμένα χέρια, πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια που να μην είναι μεγαλύτερα από καρύδι.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και βάζουμε μέσα στα κεφτεδάκια.
Ψήνουμε για περίπου 3/4 της ώρας, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ανακατεύοντας καλά σε γαβάθα το γιαούρτι με τα αυγά, το κύμινο, το αγριοκύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
Περιχύνουμε τους ψημένους κεφτέδες και τους βάζουμε ξανά στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ροδίσει ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.
Το φαγητό αυτό κατάγεται από την πολύπαθη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και είναι παραλλαγή συνταγής που συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και στην Τουρκία.
Είναι μάλλον οθωμανικής προέλευσης και παραδοσιακά σερβίρεται μαζί με πιλάφι.