Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φιλέτα ψαριού
Αλάτι
2 κ. γ. κουρκουμά, τριμμένο
4 ξερές κόκκινες πιπεριές τσίλι, χωρίς τους σπόρους (με τους σπόρους, για πολύ πιο καυτερό)
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. γιαούρτι, χτυπημένο
2 κ.σ. λάδι μουστάρδας ή αραβοσιτέλαιο
2 κ.σ. ghee (μαγειρικό βούτυρο)
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 φρέσκες πράσινες πιπεριές τσίλι, κομμένες στη μέση κατά μήκος
1 κ.σ. Garam Masala
2 κ.σ. φύλλα φρέσκου κόλιαντρου, ψιλοκομμένα
Παρασκευή
Κόβουμε το ψάρι σε μερίδες.
Ανακατέβουμε το αλάτι με το κουρκουμά και τρίβουμε το Ψάρι με το μίγμα.
Μουλιάζουμε της ξερές τσίλι σε λίγο βραστό νερό επί 15 λεπτά, τις αδειάζουμε, ρίχνουμε μέσα και το τζίντζερ και τις δουλεύουμε ώσπου να γίνουν αλοιφή, προσθέτοντας λίγο λίγο το γιαούρτι.
Περιχύνουμε με αυτό το μίγμα το ψάρι και το αφήνουμε να μαριναριστεί επί 10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το λάδι και το ghee σε βαρύ, βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, την κανέλα και τις φρέσκες τσίλι και τα σοτάρουμε, ώσπου το κρεμμύδι να αρχίσει να ροδίζει καλά.
Ανακατεύουμε μέσα το ψάρι και όλη τη μαρινάδα του και το πασπαλίζουμε με την Garam Masala.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το ψάρι να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά επί 10 λεπτά.
Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τα φύλλα κόλιαντρου και συνοδευόμενο με ρύζι Basmati.
Μολονότι η λέξη κάρι μάς φέρνει αμέσως στο νου την Ινδία, πρόκειται για μια γενική ονομασία που έδωσαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες στις καυτερές και πικάντικες σάλτσες των φαγητών της τεράστιας αυτής χώρας.
Όμως, η καθεμιά από τις εκατοντάδες σάλτσες βασίζεται σε διαφορετικό μίγμα μπαχαρικών και χαρακτηρίζουν διαφορετικές περιοχές, ή απλώς τα κέφια του συγκεκριμένου μάγειρα.
Τα μίγματα αυτά είναι γνωστά ως Masala και μπορεί να περιέχουν από πέντε μέχρι δώδεκα διαφορετικά μπαχαρικά, οι δόσεις των οποίων ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο καυτερή θέλει κανείς τη σάλτσα του.
Η Garam Masala αποτελείται από 4 μέρη κόλιαντρο, 2 μέρη μαύρο πιπέρι, 2 caraway (μοιάζει με κύμινο), 1 καρδάμωμο, 1 κύμινο, 1 γαρίφαλο, 1 κανέλα, 1 μοσχοκάρυδο και ένα μέρος εξωτερικής φλούδας μοσχοκάρυδου (mace).
Η Garam Masala δίνει μια πιο γήινη κάψα και γεύση από αυτή που συναντάμε στα κάρι του εμπορίου.