Υλικά
500 γρ. σπαγκέτι Υλικά
1 κ. αχιβάδες (βόνγκολε) με το κέλυφος*
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
μισή καυτερή πιπερίτσα ή μισό κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
3/4 φλ.τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* Μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με κυδώνια, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο νόστιμο.
Εκτέλεση
Πλένουμε τις αχιβάδες σε πολλά νερά, τις στραγγίζουμε και πετάμε όσες έμειναν ανοιχτές.
Βάζουμε άφθονο νερό να βράσει για τα σπαγγέτι (προσθέτουμε το αλάτι όταν αρχίσει να βράζει).
Σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι -που να χωράει τα ζυμαρικά- ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελάχιστα το σκόρδο με την πιπερίτσα ή το μπούκοβο.
Πριν πάρει χρώμα προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις αχιβάδες κι ανακατεύουμε συχνά μέχρι ν' ανοίξουν όλες.
Προσθέτουμε πιπέρι και μαϊντανό.
Στραγγίζουμε τα σπαγγέτι όσο ακόμα είναι σκληρά και τα ρίχνουμε στις αχιβάδες.
Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να πάρουν τη σάλτσα, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.
Παραλλαγή με ντομάτα: Παραλείπουμε το κρασί και το ξύσμα λεμονιού.
Στο σοταρισμένο σκόρδο προσθέτουμε 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, 1/2 κ.γλ.
ρίγανη κι αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε τις αχιβάδες, το μαϊντανό, άλλη μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη, περιμένουμε ν' ανοίξουν και ρίχνουμε τα σπαγκέτι, όπως στην προηγούμενη συνταγή.