Follow us

Πλαστός (παραδοσιακή πίτα με χόρτα της Θεσσαλίας)

Πλαστός (παραδοσιακή πίτα με χόρτα της Θεσσαλίας)

Υλικά

υλικά

για τη ζύμη:

500 γρ. καλαμποκάλευρο + 4 κ.σ. για το πασπάλισμα

700 γρ. γάλα ή λίγο περισσότερο

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση:

1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά (όπως πράσα, λάπαθα, τσουκνίδα, ζοχούς, καυκαλήθρες, μάραθο, άνηθο κ.λ.π.)

6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό τμήμα)

400 γρ. φέτα σκληρή, χοντροτριμμένη

1 1/2 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Πλένουμε τα χόρτα, τα στραγγίζουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα τρίβουμε καλά με αλάτι, μέχρι να μαραθούν.

Τα στίβουμε καλά με το χέρι, προσθέτουμε πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και το μισό τυρί, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι, όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το γάλα και το λάδι να βράσουν, ανακατεύοντας συνέχεια με κουτάλα.

Μόλις γίνει ένας πηχτός χυλός- αραιή ζύμη, που δεν κολλάει στην κουτάλα, είναι έτοιμη.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι περ.

38Χ42.

Απλώνουμε τη μισή ζύμη, καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού και πατώντας, να έχει ομοιόμορφο πάχος.

Στρώνουμε επάνω τα χόρτα, τα ραντίζουμε με 1/2 φλ.

τσ.

ελαιόλαδο και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Σκορπάμε επάνω την υπόλοιπη φέτα και κοσκινίζουμε 4 κ.σ καλαμποκάλευρο, ομοιόμορφα.

Την ψήνουμε για 1 περίπου ώρα.

Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή πριν τη σερβίρουμε.

Επίσης...

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.