Υλικά
υλικά
1 φλ.τσ. καρυδόψιχα
2 φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα
5-6 σκ. σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο
2-3 κ.σ. ξίδι και 1-2 κ.σ. λεμόνι
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σκόρδα, την καρυδόψιχα, το ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο και ανάλογο αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα και ενδιαμέσως προσθέτουμε το ξύδι κουταλιά- κουταλιά και όσο λεμόνι θέλουμε, δοκιμάζοντας συχνά τη γεύση.
Σταματάμε μόλις γίνει μια λεία κρέμα. Αν θέλουμε πιο παραδοσιακή την υφή κάνουμε τη διαδικασία σε ξύλινο γουδί ή, αφού πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ τα σκόρδα με το ψωμί και το καρύδι, μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο εναλλάξ με το ξύδι και το λεμόνι, χτυπώντας με πιρούνι να ενωθούν τα υλικά.(σημ.: με τις ίδιες αναλογίες φτιάχνουμε σκορδαλιά με αμύγδαλο, αντικαθιστώντας το καρύδι.
Έχει πιο φινετσάτη γεύση, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και ταιριάζει περισσότερο με το ψάρι).