Υλικά
Υλικά (ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ)
μερικές ξηρές κληματόβεργες
1 μεγάλη χούφτα άνηθο, κλωναράκια και φύλλα μαζί
2 σπάλες αρνιού (περίπου 1,7 κιλά με το κόκαλο), κομμένες σε μεγάλα κομμάτια από τον κρεοπώλη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
500 γρ. (2 φλιτζάνια) κόκκινο κρασί
1 καλή χούφτα χοντροκομμένο άνηθο, για το σερβίρισμα
παρασκευή
Λατρεύω το πιάτο αυτό για την απλότητά του.
Και για το γεγονός ότι μαγειρεύεται σε βαθύ κεραμικό σκεύος σαν γλάστρα (χωρίς τρύπα στον πάτο, όμως!).
Στην Σίφνο, μαγειρεύουν το αρνί με κόκκινο κρασί, άνηθο ή μάραθο και ξηρές κληματόβεργες σε μαστέλο (το κεραμικό σκεύος) επάνω σε χαμηλή φωτιά.
Τοποθετείτε μερικές κληματόβεργες σταυρωτά για να σχηματίζουν σχάρα στον πάτο της κατσαρόλας.
Αυτό προσθέτει άρωμα στο αρνί και το κάνει τρυφερό.
Εάν δεν έχετε μαστέλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεραμικό σκεύος διαμέτρου περίπου 24 εκ.
με καπάκι.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τοποθετείτε 2 ή 3 κληματόβεργες (σπάζοντας τες εάν είναι αναγκαίο) στον πάτο κεραμικού σκεύους διαμέτρου 24 εκ.
και ύψος 10 εκ.
Εάν το δικό σας είναι πιο φαρδύ, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο κρασί.
Βάζετε επίσης λίγο άνηθο.
Ξεπλένετε το αρνί ή το σκουπίζετε με νοτισμένο πανί.
Τοποθετείτε τα κομμάτια αρνιού πάνω στις κληματόβεργες, προσθέτοντας τον άνηθο και αλατοπίπερο καθώς τα στρώνετε.
Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
Σκεπάζετε το σκεύος με καπάκι ή αρκετές στρώσεις αλουμινόχαρτου και ψήνετε για 2 με 2½ ώρες, γυρίζοντας το αρνί και αλείφοντάς το με τους χυμούς του μερικές φορές.
Όταν ψηθεί, το αρνί θα είναι πολύ μαλακό, σχεδόν θα λιώνει, και θα έχει καλή ποσότητα σάλτσας.
Αν δεν σερβίρετε αμέσως, σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε μέσα το σκεύος, σκεπασμένο μέχρι να κρυώσει το κρέας.Περιχύνετε το αρνί με λίγη σάλτσα, πασπαλίζετε με τον κομμένο άνηθο και σερβίρετε.
Το συνοδεύετε με ψητές ή βρασμένες πατάτες.