Υλικά
υλικά
500 γρ. αμπελόφυλλα
800 γρ. σαρδέλες μέτριες ή μεγάλες
1/2 φλ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. θυμάρι
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε για 2'-3΄σε νερό που κοχλάζει (ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι).
Αν είναι από βάζο χρειάζονται λιγότερο ζεμάτισμα.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και αφαιρούμε τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο.
Αφήνουμε, καλύτερα, το κεφάλι (που δεν τρώγεται αλλά είναι θέμα αισθητικής).
Τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε.
Τις αλατίζουμε και τις λαδώνουμε ελάχιστα. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τον μισό μαϊντανό, το σκόρδο, το θυμάρι, τη φρυγανιά, 2 κ.σ ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα.
Βάζουμε από λίγο στην κοιλιά κάθε σαρδέλας.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.
Λαδώνουμε ένα ρηχό πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι, που να χωράει τις σαρδέλες στη σειρά. Τυλίγουμε σφιχτά κάθε σαρδέλα σε ένα ή μισό αμπελόφυλλο (ανάλογα με το μέγεθος και των δύο) και την τοποθετούμε στο ταψάκι, κοντά τη μία στην άλλη.
Κόβουμε το ένα λεμόνι σε λεπτά φετάκια και αυτά στη μέση και τοποθετούμε από μισό επάνω ή ενδιάμεσα στις σαρδέλες. Τις περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Τις ψήνουμε για 20' περίπου. Τις σερβίρουμε σε πιατέλα, με τον υπόλοιπο μαϊντανό επάνω και αν θέλουμε με λίγο ακόμα λεμόνι, που έχουμε χτυπήσει με δυο-τρεις κ.σ καλό ελαιόλαδο.