Υλικά
υλικά
1 αρνίσια σπάλα 1800 γρ.-2 κ. ξεκοκκαλισμένη από τον κρεοπώλη
20-25 αμπελόφυλλα περίπου
150 γρ. κεφαλοτύρι σε μικρά, μακρόστενα κομμάτια
8 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
1/2 φλ. τσ. λιαστή ντομάτα σε ελαιόλαδο, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή λιγότερη ξερή)
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 χοντρές λαδόκολλες
σπάγκο για το τύλιγμα
παρασκευή
Σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε τη φρυγανιά με το σκόρδο και τα μυρωδικά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο.
Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε (δεν χρειάζονται ζεμάτισμα).Στον πάγκο της κουζίνας τοποθετούμε παράλληλα, σε απόσταση περίπου 10 εκ.
μεταξύ τους, τρία κομμάτια σπάγκο (για να τυλίξουμε το ρολό).Απλώνουμε επάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα (περ.
50Χ50 εκ.) και τη λαδώνουμε.
Απλώνουμε επάνω ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα και τη λαδώνουμε επίσης.
Τοποθετούμε επάνω αμπελόφυλλα, μισοκαλύπτοντας το ένα με το άλλο, χωρίς κενά, μέχρι να καλύψουμε τη λαδόκολλα, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 8 εκ.γύρω γύρω ακάλυπτο. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κρέας.
Το τοποθετούμε επάνω στα αμπελόφυλλα, κοντά στην άκρη που είναι μπροστά μας, με την πέτσα προς τα κάτω και τα στενά άκρα στο πλάι (το τακτοποιούμε ώστε να είναι ομοιόμορφο, δηλ.
μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε μια φέτα από το σημείο με το πολύ κρέας και να το βάλουμε στο πιο λεπτό σημείο του κομματιού.
Επίσης, ισιώνουμε λίγο τις δύο άκρες και βάζουμε τα κομμάτια στο σημείο που χρειάζεται ενίσχυση).
Λαδώνουμε την εσωτερική πλευρά και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα φρυγανιάς -μυρωδικών.
Σκορπίζουμε τη λιαστή ντομάτα και βάζουμε τα κομμάτια του τυριού κατά μήκος, σε διάφορα σημεία.
Προσθέτουμε αν θέλουμε πιπέρι. Πιάνουμε με προσοχή, με τα δύο χέρια, τα αμπελόφυλλα που βρίσκονται προς την πλευρά μας και αρχίζουμε να τα τυλίγουμε ρολό, τυλίγοντας μαζί και το κρέας (δηλαδή τα αμπελόφυλλα θα τυλίγονται μέσα στο κρέας).
Όταν τυλιχτεί όλο, πιάνουμε από την μπροστινή μας άκρη τις δυο λαδόκολλες μαζί και τυλίγουμε σφιχτά το ρολό, γυρίζοντας προς τα μέσα τα πλαϊνά, για να κλείσουν καλά.
Τέλος, δένουμε τα τρία σπαγκάκια σφιχτά και δένουμε το ρολό με άλλο σπάγκο και κατά μήκος.
Το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι (όχι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος του ρολού) και το ψήνουμε 1.45΄-2 ώρες.
Το αφήνουμε να σταθεί 20' πριν ανοίξουμε τη λαδόκολλα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το σερβίρουμε σε μακρόστενη πιατέλα, κόβοντας τρεις-τέσσερις φέτες στην αρχή και αφήνοντας το υπόλοιπο να κοπεί στο τραπέζι.Είναι πολύ καλό και όταν κρυώσει.