Υλικά
υλικά γιά 5 άτομα
500 γρ. σπαγγέτι (ή λινγκουίνι)
10 κυδώνια ή γυαλιστερές (ή και τα δύο)
12-14 μύδια φρέσκα
10 μέτριες γαρίδες φρέσκιες ή κατεψυγμένες με το κέλυφος
2 μέτρια καλαμαράκια ή 3 μικρά
12 τοματίνια
3 σκ.σκόρδο
1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1 μικρή πιπερίτσα ψιλοκομμένη (αν θέλουμε)
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε καλά τα όστρακα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Πλένουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις ουρές.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα αλατίζουμε.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα τοματίνια. Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1/3 φλ.τσ.
ελαιόλαδο μαζί με μία σκ.σκόρδο ολόκληρη και σωτάρουμε τα τοματίνια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περίπου 8'-10', μέχρι να ζαρώσουν και να μελώσουν.
Πετάμε το σκόρδο μόλις σκουρήνει.
Προσθέτουμε προς το τέλος τις γαρίδες και την πιπερίτσα και τις αφήνουμε 2'-3', μόνο μέχρι να αλλάξουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το θυμάρι, το ξύσμα και τον μαϊντανό και μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μπολ (τα κεφάλια μπορούμε να τα πετάξουμε).
Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα καλαμαράκια 3', γυρίζοντάς τα.
Τα κρατάμε χωριστά.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε πάλι 2-3 κ.σ ελαιόλαδο, σωτάρουμε γιά 1/2 λεπτό τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια, ρίχνουμε τα όστρακα και σκεπάζουμε.
Μόλις ανοίξουν όλα -σε 3'-4'- τα στραγγίζουμε, περνάμε το ζωμό τους από σουρωτήρι και τον κρατάμε.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει.
Οταν κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά. Μεταφέρουμε στο τηγάνι το μείγμα τοματίνια-γαρίδες μαζί με 3-4 κ.σ από το ζωμό των οστράκων και τρίβουμε μέσα την τρίτη σκελίδα σκόρδο.
Στραγγίζουμε καλά τα ζυμαρικά -ακόμα λίγο σκληρά- και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα τοματίνια και τις γαρίδες, γυρίζοντάς τα μιά-δυό φορές σε δυνατή φωτιά, να ανακατευτούν με τη σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα όστρακα, ρίχνουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη μακαρονάδα όπως είναι, μέσα στο τηγάνι.tips: ο ζωμός των οστράκων είναι πολύ αλμυρός και τον χρησιμοποιούμε με μέτρο.
Αν θέλουμε πιό πικάντικη και "έντονη" τη μακαρονάδα, προσθέτουμε περισσότερο τριμμένο σκόρδο στο τέλος.
Τα όστρακα μπορεί να είναι μόνο ένα είδος -ό,τι έχουμε- ή να βάλουμε και αχιβάδες, αν υπάρχουν.