Υλικά
υλικά
4 φιλέτα ρέγκας ή 1 ρέγκα ολόκληρη
1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 λεμόνι, το χυμό
2 κ.σ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
250 ml ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση ή λίγο περισσότερο
3 μέτριες φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, μουλιασμένο
παρασκευή
Καθαρίζουμε τη ρέγγα αν είναι ολόκληρη, την καψαλίζουμε σε φλόγα και βγάζουμε την πέτσα της.
Αφαιρούμε τα λεπτά κοκκαλάκια και την κόβουμε σε κομμάτια.
Αν έχει αβγά, τα βάζουμε μαζί και αυξάνουμε την ποσότητα των άλλων υλικών αναλόγως.
Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και χτυπάμε να πολτοποιηθεί.
Προσθέτουμε τα κομματάκια της ρέγγας, τα αβγά -αν υπάρχουν- τον μαϊντανό και το μισό λεμόνι και χτυπάμε να γίνουν πολτός.
Αρχίζουμε τότε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο χτυπώντας σαν να φτιάχνουμε μαγιονέζα.
Οταν έχει πάρει την υφή κρέμας προσθέτουμε το ψωμί, καλά στυμμένο, το υπόλοιπο λεμόνι και συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται άλλο λεμόνι.
Αν είναι πολύ αλμυρή και "άγρια" στη γεύση συνεχίζουμε να προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Την αφήνουμε 30' στο ψυγείο πριν να τη σερβίρουμε, μαζί με φρυγανισμένα ψωμάκια.tips: η ολόκληρη ρέγκα δίνει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από τα έτοιμα φιλέτα.
Αν είναι αβγομένη -μπορούμε να το ζητήσουμε από τον παντοπώλη- η σαλάτα μας θα γίνει πιό ενδιαφέρουσα.
Με την ίδια διαδικασία φτιάχνουμε και σαλάτα μόνο με αβγά ρέγκας, αν έχουμε την τύχη να εξασφαλίσουμε 3-4 αβγοτάραχα.
Αν θέλουμε πιό ελαφρειά γεύση θα αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.