Υλικά
υλικά
2 γεμάτα φλ.τσ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
90 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι, τσένταρ, ρεγκάτο, κασέρι ή και φέτα σκληρή)
7 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, από το ψυγείο
3/4 φλ.τσ. ξυνόγαλο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό χτυπημένο, γιά το άλειμμα
ελάχιστο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χοντρό αλάτι γιά πασπάλισμα (προαιρετικά)
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200o.
Σε μεγάλο σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι, το μπέικιν και αφήνουμε στην άκρη.
Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο και το κόβουμε σε κομματάκια.
Τα ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού και τα τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνουν σαν χοντρά "ψίχουλα". Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τυρί και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα το ξυνόγαλο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μιά ζύμη.
Μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα ξυνόγαλο, αλλά προσθέστε το λίγο λίγο και μην παραζυμώσετε το μείγμα.
Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε πατώντας την ελαφρά με τον πλάστη ή με την παλάμη, σε χοντρό φύλλο 1-1 1/2 εκ.
Κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια 4Χ4 ή 4Χ6 και τα τοποθετούμε σε ταψάκι καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
Τα αλείφουμε με χτυπημένο αβγό.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε από πάνω ελάχιστο χοντρό αλάτι.
Τα ψήνουμε γιά 15'-17' μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.tips: δεν χρησιμοποιούμε ποτέ έτοιμα τριμμένα τυριά στη μαγειρική, γιατί έχουν χάσει μέρος της γεύσης και της υγρασίας τους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα γιά την παρμεζάνα.
Μπορούμε να προσθέσουμε σ' αυτή τη συνταγή 1/3 κ.γ.πιπέρι καγιέν, αν δεν προορίζεται γιά παιδιά.
Γίνεται ένα εξαιρετικό σνακ γιά απεριτίφ.