Follow us

Αρνάκι στη γάστρα με μυρωδικά

Αρνάκι στη γάστρα με μυρωδικά

Υλικά

υλικά για 6 άτομα

1700 κ. περίπου αρνάκι (χεράκια και μπούτι)

2 κλαδάκια δεντρολίβανο

2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι

1 κ.σ. φύλλα ξερό φασκόμηλο

2 κ.σ. ξερή ρίγανη

1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο, πλυμένο, ακαθάριστο

1 φλ.τσ. λευκό κρασί

2 λεμόνια, το χυμό

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξερά με τα φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα.

Προσθέτουμε 1 κ.σ αλάτι και 1 κ.γ.

φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά.

Το κόβουμε σε τρία -τέσσερα μεγάλα κομμάτια ή το αφήνουμε ολόκληρο.

Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο -όχι περισσότερο από 3-4 κ.σ- και το τρίβουμε καλά παντού με το μείγμα μυρωδικών -αλατιού.

Το ακουμπάμε στη γάστρα και ρίχνουμε επάνω το χυμό των λεμονιών και όσο από το μείγμα μυρωδικών έχει μείνει.

Κόβουμε οριζοντίως στη μέση το ακαθάριστο κεφάλι του σκόρδου και βάζουμε τα δύο μισά στη γάστρα, ανάμεσα στο κρέας.

Ρίχνουμε στον πάτο της γάστρας 1 φλ.τσ.

κρασί.

Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο.

Μετά από 40' χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί 2.30' ώρες περίπου.

Ανοίγουμε τη γάστρα 2-3 φορές και γυρίζουμε τα κομμάτια ελέγχοντας και τα υγρά.

Τα τελευταία 20' ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να κάνει κρούστα η επιφάνεια.

Οταν το κρέας ξεκολλάει από το κόκκαλο το βάζουμε σε πιατέλα και μαζεύουμε τη σάλτσα.

Την περνάμε από χοντρό σουρωτήρι και τη ρίχνουμε επάνω στο κρέας.σημ.

συγχρόνως μπορούμε να ψήσουμε πατάτες σε πυρέξ, με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, λίγο νερό.

Κατά διαστήματα ρίχνουμε μερικές κ.σ ζουμί από τη γάστρα.σημ.

το ίδιο φαγητό γίνεται στο ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, αντί για γάστρα.

Θα απαιτήσει λιγότερο χρόνο.

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.