X

Μπρόκολο και κουνουπίδι στο φούρνο γκρατέν

Υλικά

Υλικά

1 μέτριο μπρόκολο

1 μέτριο κουνουπίδι

100 ml γάλα 

100 γρ. τριμμένη γραβιέρα

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια

για τη μπεσαμέλ:

40 γρ. αλεύρι

40 γρ. βούτυρο

600  ml γάλα πλήρες

1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια, κρατώντας το λεπτό μέρος του κοτσανιού.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τοποθετούμε το κουνουπίδι με όσο αλατισμένο νερό χρειάζεται ώστε να το μισοσκεπάζει και το βράζουμε περίπου 10', ώστε να κρατάει λίγο.

Βράζουμε το μπρόκολο 5' περίπου σε αλατισμένο νερό.

Τα βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και κατόπιν τα στραγγίζουμε.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βουτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει ανοιχτό ξανθό χρώμα, σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών.

Αφήνουμε να σιγοβράσει 5', ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και τοποθετούμε ομοιόμορφα το μπρόκολο μαζί με το κουπίδι, όλα πολύ καλά στραγγισμένα.

Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη φρυγανιά και σκορπίζουμε κομματάκια βούτυρο.

Ψήνουμε το γκρατέν επί 20'-25' περίπου. Updated: 26/10/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/11/13

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές