X

Σάλτσα τυριού για ένα γκρατέν με πατάτες

Υλικά

Υλικά

1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες

300 γρ από το ψητό κρέας που περίσσεψε (αρνάκι, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή χοιρινό) και κόψαμε σε λεπτές λωρίδες

50 γρ μπέικον, κομμένο σε κυβάκια

1 φρέσκο λουκάνικο με έντονη γεύση    

2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο

100 ml λευκό, ξηρό κρασί

250 ml κρέμα γάλακτος  

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 ml ζωμό κρέατος ή πουλερικών

250 + 50 γρ τριμμένο μετσοβόνε (ή μείγμα από τα τυριά που απόμειναν στο τραπέζι μας)

Παρασκευή

Βάζουμε νερό να βράσει μαζί με αλάτι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Στο μεταξύ σοτάρουμε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το μπέικον και το λουκάνικο, τα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν, σχεδόν μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.

Λίγο πριν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτουμε το κρέας, για να ζεσταθεί ελαφρά και να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και στρώνουμε τις μισές στον πάτο ενός σκεύους για γκρατέν.

Απλώνουμε πάνω τους το μείγμα του τηγανιού.

Ζεσταίνουμε ελαφρά ζωμό και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε 250 γρ.

μετσοβόνε και λίγο ακόμα πιπέρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το τυρί, χωρίς να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε λίγο από αυτό το μείγμα πάνω από τη γέμιση, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε τη σάλτσα με την κρέμα του λιωμένου τυριού και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 200ο C, φούρνο, για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γκρατέν και το σερβίρουμε πολύ ζεστό.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές