Follow us

Ντολμαδάκια με γαρίδες

Ντολμαδάκια με γαρίδες

Υλικά

Υλικά

500 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα 

250 γρ γαρίδες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

250 γρ ρύζι καρολίνα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 ντομάτα, τριμμένη στον τρίφτη

150 ml ελαιόλαδο

1/2  ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ. σ. δυόσμο, 

1  κ. σ. ξερό δυόσμο, λεπτά τριμμένο

χυμό από 2 λεμόνια 

μερικά φύλλα μαρουλιού (ωμά)

αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα, για 1-2 λεπτά, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν για λίγο στο σουρωτήρι ή τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα.

Αχνίζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό.

Όταν σωθεί το νερό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και το ρύζι.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μυριστικά, την ντομάτα και προσθέτουμε και μισό φλιτζάνι καυτό νερό.

Βράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και προσθέτουμε τις γαρίδες.

Στρώνουμε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα αμπελόφυλλα έχουν σχιστεί και δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε αμπελόφυλλου, από την ανάποδη πλευρά του, από μία κουταλίτσα γέμιση η οποία καλό θα είναι να περιέχει τουλάχιστον ένα κομματάκι γαρίδας.

Τυλίγουμε ντολμαδάκια διπλώνοντας πρώτα τα πλαϊνά των φύλλων προς το κέντρο ώστε να ακουμπούν πάνω στη γέμιση.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια πάνω από τα αμπελόφυλλα σε σειρές, κυκλικά, με το άνοιγμα προς κάτω, αρχίζοντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας προς το κέντρο της.

Μόλις συμπληρωθεί η πρώτη στρώση συνεχίζουμε τοποθετώντας μια επόμενη από πάνω, μέχρι να εξαντληθούν τα αμπελόφυλλα και η γέμιση.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό των λεμονιών, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο.

Προσθέτουμε ζεστό νερό για να μισο-καλυφθούν, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μείνουν μόνο με το ελαιόλαδο τους. Θ.Τ.

Επίσης...

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.