X

Σφολιατίνια με αγκινάρες

Υλικά

Υλικά

1 πακέτο σφολιάτα έτοιμη ή και σπιτική

5 αγκινάρες

150 γρ τριμμένο κασέρι και μανούρι, ανακατεμένα σε ένα μπολ

4 φέτες ζαμπόν, ψιλοκομμένο σε κομματάκια ή 150 γρ. μπέικον σε κυβάκια

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

αλάτι και πιπέρι 

5 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 λεμόνι, κομμένο στη μέση

1 αβγό, χτυπημένο για το άλειμμα της σφολιάτας

Παρασκευή

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αφαιρούμε μόνο τα σκληρά τους φύλλα και το εσωτερικό τους χνούδι, αν έχουν.

Κόβουμε με το μαχαίρι ή με ένα ψαλίδι τα αγκάθια τους και τις τρίβουμε με τις κούπες του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Τις κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μισό σε 4-5 φετούλες, φροντίζοντας ώστε η κάθε φέτα να έχει και φύλλα και πάτο.

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με 1 ποτηράκι νερό.

Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι αγκινάρες.

Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί κουζίνας απλώνουμε διαδοχικά τις αγκινάρες, το μείγμα των τυριών, το ζαμπόν ή το μπέικον και τυλίγουμε το φύλλο σε ρόλο, με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού.

Το κλείνουμε προσεκτικά στις άκρες του και το αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό.

Το τοποθετούμε όπως είναι ή τυλιγμένο σε σαλιγκάρι (σπίρα) στο ταψί, με το άνοιγμα προς τα κάτω και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 220 ° φούρνο, για 25 λεπτά.

Το σερβίρουμε ενώ είναι ακόμα ζεστό, αλλά όχι καυτό, κομμένο σε φέτες. Θ.Τ.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές