Υλικά
Υλικά
500 γρ μπάμιες
125 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
5-6 αβγά, χτυπημένα
αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή
Ξεπλένουμε τις μπάμιες με δροσερό νερό και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
Αφαιρούμε, προσεκτικά, το πάνω μέρος (το κοτσάνι) τους κόβοντας το περιμετρικά με λεπτό μαχαίρι, φροντίζοντας να μην τις τρυπήσουμε.
Τις απλώνουμε σε μία στρώση σε μια πιατέλα και τις περιχύνουμε με το ξίδι.
Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα έτσι, κατά προτίμηση στον ήλιο.
Τις σκουπίζουμε προσεκτικά με καθαρό χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και αν δεν χωράνε όλες μαζί, ρίχνουμε τις μπάμιες, λίγες- λίγες, για να τηγανιστούν σε μία στρώση, υπολογίζοντας από 5 λεπτά για την κάθε τηγανιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε κι αυτό και ξαναρίχνουμε όλες τις μπάμιες στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Μόλις πιούν το νερό τους οι ντομάτες ρίχνουμε τα αβγά πάνω από τις μπάμιες και μόλις πήξουν και ροδίσουν λίγο τα αβγά τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά.
Σημ. Στην Κρήτη δεν συνηθίζεται, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένο μαϊντανό σε αυτή την ομελέτα, όπως μπορείτε, βέβαια, να ψήσετε την ομελέτα στον επιθυμητό βαθμό ψησίματος, δεδομένου ότι στην Κρήτη την «καλοψήνουν», σε δυνατή φωτιά.