Υλικά
Υλικά
125 ml νερό ζεστό
375 γρ. (περίπου) αλεύρι
½ κ. κ. αλάτι
½ κ. κ. μέλι
Παρασκευή
Διαλύουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό το προζύμι.
Προσθέτουμε το περισσότερο αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να μην κολλάει ζύμη να στα χέρια μας.
Αν πέσει πολύ το αλεύρι, το ψωμί θα γίνει σφιχτό.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε «κρατάμε» ένα μέρος της ζύμης για προζύμι.
Σκεπάζουμε την υπόλοιπη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες, σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την πλάθουμε σε καρβέλια ή φρατζόλες.
Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ελαφρά λαδωμένη λαμαρίνα του φούρνου, τα χαράζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσουν ξανά.
Τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο στους 200°C φούρνο, για 40 περίπου λεπτά.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα για να μην κρατήσουν την υγρασία μέσα τους και μουχλιάσουν εύκολα.
Θ.Τ.