X

Harissa («Χαρίσα» -καυτερή σάλτσα από τη Β. Αφρική)

Υλικά

Yλικά

1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά  

½ κ.γ. κόλιαντρο σε σπόρους  

½ κ.γ. κύμινο σε σπόρους 

½ κ.γ caraway σε σπόρους 

2 κ.σ. ελαιόλαδο  

2/3 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες  

3 μικρές καυτερές πιπεριές  (τσίλι)

2 κ.σ ντοματοπελτές  

1 κ.σ. χυμός λεμονιού 

½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε και ψήνουμε την πιπεριά στο γκριλ.

Την τυλίγουμε με μεμβράνη, την αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε τη φλούδα και τους σπόρους.

Πλένουμε τις καυτερές πιπεριές, βγάζουμε τις εσωτερικές λευκές μεμβράνες και στου σπόρους.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να βάλουμε μέσα κάποια λιπαρή ουσία και σωτάρουμε τους σπόρους του κόλιανδρου, του κύμινου και του caraway για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν.

Τους κοπανίζουμε σε γουδί να γίνουν σκόνη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις καυτερές πιπεριές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα και να πήξουν κάπως.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε στη μουλινέτα τα τριμμένα μπαχαρικά, το μείγμα κρεμμύδι –σκόρδο –καυτερή πιπεριά, την πιπεριά, τον πελτέ, το χυμό λεμονιού και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα.

Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πάλι καλά.

Μπορούμε να φυλάξουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 -3 εβδομάδες.

Α.Τ

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές