Follow us

Μύδια τηγανητά σε κουρκούτι με αγιολί λεμονιού

μύδια

Υλικά

Υλικά

3 κ. φρέσκα μύδια με το όστρακο ή 1 κ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα στο υγρό τους*

σπορέλαιο για το τηγάνισμα (ή ελαιόλαδο ραφινέ)

Για το κουρκούτι:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 μικρό κουτί μπύρα ξανθιά

1 κοφτό κ.γ. αλάτι

1 πρέζα πάπρικα

Για το αγιολί:

5 σκελίδες σκόρδο

2 κρόκοι από πολύ φρέσκα αβγά

250- 300 γρ. ελαιόλαδο με απαλή γεύση ή σε ανάμειξη με σπορέλαιο

4 -5 κ.σ. χυμός λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια (αν έχουν το όστρακό τους) τραβώντας προς τα κάτω το " "γένι" και τρίβοντας την επιφάνεια.

Ξεπλένουμε πολύ καλά.

Τα βάζουμε καυτό, πλατύ σκεύος και σκεπάζουμε να αχνιστούν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά αμέσως μόλις ανοίξουν.

Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε, τα υπόλοιπα τα βγάζουμε από τα όστρακα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Ξεπλένουμε (προαιρετικά) και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά τα έτοιμα, καθαρισμένα μύδια.

Φτιάχνουμε το κουρκούτι: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Xτυπάμε τη μπύρα με τους κρόκους και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι.

Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε τον χυλό 1 ώρα στο ψυγείο.

Λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο χυλό ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με μια κυκλική, απαλή κίνηση.

Ετοιμάζουμε το αγιολί: Καθαρίζουμε το σκόρδο και αφαιρούμε το πράσινο φύτρο.

Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τους κρόκους και το αλάτι.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας λίγο- λίγο το ελαιόλαδο, όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα.

Ενδιαμέσως προσθέτουμε το λεμόνι για ν' αραιώσει το μείγμα.

Δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει την υφή που θέλουμε.

Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με μερικές σταγόνες νερό.

Αν δεν έχουμε μίξερ κάνουμε τη διαδικασία σε σταθερό μπολ χτυπώντας με τον αβγοδάρτη.

(Βεβαίως, μπορούμε να απλουστεύσουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα χρησιμοποιώντας έτοιμη μαγιονέζα που την εμπλουτίζουμε με λιωμένο σκόρδο και χυμό λεμονιού).Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ σκεύος (όχι να καπνίσει).

Πιάνουμε τα μύδια με πιρούνι και τα βουτάμε στο κουρκούτι.

Τα ρίχνουμε στραγγιστά στο λάδι και τα βγάζουμε μόλις γίνουν σαν λουκουμάς –τα γυρίζουμε μια φορά.

Σερβίρουμε τα μύδια καυτά, βάζοντας δίπλα το αγιολί λεμονιού.

*αυτή η συνταγή γίνεται μόνο με φρέσκα μύδια

A.T.

Καθαρίζουμε τα μύδια (αν έχουν το όστρακό τους) τραβώντας προς τα κάτω το " "γένι" και τρίβοντας την επιφάνεια. Ξεπλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε καυτό, πλατύ σκεύος και σκεπάζουμε να αχνιστούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά αμέσως μόλις ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε, τα υπόλοιπα τα βγάζουμε από τα όστρακα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Ξεπλένουμε (προαιρετικά) και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά τα έτοιμα, καθαρισμένα μύδια. Φτιάχνουμε το κουρκούτι: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε μεγάλο μπολ. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Xτυπάμε τη μπύρα με τους κρόκους και ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε τον χυλό 1 ώρα στο ψυγείο. Λίγο πριν χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με μια πρέζα αλάτι. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο χυλό ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με μια κυκλική, απαλή κίνηση. Ετοιμάζουμε το αγιολί: Καθαρίζουμε το σκόρδο και αφαιρούμε το πράσινο φύτρο. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τους κρόκους και το αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας λίγο- λίγο το ελαιόλαδο, όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα. Ενδιαμέσως προσθέτουμε το λεμόνι για ν' αραιώσει το μείγμα. Δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει την υφή που θέλουμε. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με μερικές σταγόνες νερό. Αν δεν έχουμε μίξερ κάνουμε τη διαδικασία σε σταθερό μπολ χτυπώντας με τον αβγοδάρτη. (Βεβαίως, μπορούμε να απλουστεύσουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα χρησιμοποιώντας έτοιμη μαγιονέζα που την εμπλουτίζουμε με λιωμένο σκόρδο και χυμό λεμονιού).Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ σκεύος (όχι να καπνίσει). Πιάνουμε τα μύδια με πιρούνι και τα βουτάμε στο κουρκούτι. Τα ρίχνουμε στραγγιστά στο λάδι και τα βγάζουμε μόλις γίνουν σαν λουκουμάς –τα γυρίζουμε μια φορά. Σερβίρουμε τα μύδια καυτά, βάζοντας δίπλα το αγιολί λεμονιού. *αυτή η συνταγή γίνεται μόνο με φρέσκα μύδια A.T.

Επίσης...

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.