Υλικά
1 κ. σουπιέςΥλικά
1200 γρ. σπανάκι φρέσκο
3/4 φλ.ελαιόλαδο
1 ½ φλ. Λευκό ξηρό κρασί
7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
¾ φλ. ρύζι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις σουπιές.
Τις κόβουμε σε λωρίδες και κόψουμε στα δύο ή στα τέσσερα κομμάτια τα πλοκάμια τους, ανάλογα με το μέγεθος.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.
Το βάζουμε κατσαρόλα χωρίς λάδι η νερό να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του ανακατεύοντας που και που.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 -5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το σπανάκι με τα υγρά του και το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε 4 -5 λεπτά και αν το μείγμα είναι πολύ στεγνό, προσθέτουμε ½ φλ.
νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C..
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ.
και στρώνουμε τα ¾ των φύλλων λαδώνοντάς τα ανάμεσα.
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα και ραντίζοντας το τελευταίο με λίγο λάδι και νερό.
Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και γυρίζουμε τον διακόπτη στην κάτω αντίσταση.
Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο προτού την κόψουμε.
Α.Τ.