Υλικά
4 φέτες τόνος με πάχος 2 πόντους –περίπου 1 κ. Υλικά
2 μεγάλα κολοκυθάκια
¾ φλ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (ή δυόσμος)
6 κ.σ. νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
½ φλ. ξύδι λευκό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και λιωμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κολοκυθάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε οριζόντιες φέτες πάχους 1 εκ.
Τα στεγνώνουμε και τα ψήνουμε σε καυτό σκεύος με αυλάκια για 3 –4 λεπτά από κάθε μεριά.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τον τόνο, τον αφήνουμε μέσα σε ξυδόνερο 30 λεπτά στο ψυγείο, τον ξεπλένουμε, τον καθαρίζουμε τελείως από το αίμα, τον αλατίζουμε, τον βάζουμε σε σουρωτήρι και τον τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο.
Βάζουμε το 1/3 της μέντας σε γυάλινο μπολ. Βάζουμε το νερό σε ένα μικρό ανοξείδωτο κατσαρολάκι ρίχνουμε να πάρει βράση, προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη τελείως και να αρχίσει το μείγμα να πήζει ελαφρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στο κατσαρολάκι το ξύδι, το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα επάνω στη μέντα μέσα στο γυάλινο μπολ.
Αφήνουμε τη σάλτσα να μείνει τουλάχιστον 15 λεπτά.
Ανάβουμε το γκριλ στους 200ο C.
Καλύπτουμε τη σχάρα με λαδόκολλα, κάνουμε πολλές χαρακιές στο χαρτί με μυτερό μαχαίρι, αραδιάζουμε επάνω τις φέτες του τόνου και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε κάτω από τη σχάρα ένα ταψί με νερό και ψήνουμε το ψάρι γύρω στα 5 -7 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ψημένο τον θέλουμε.
Γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη μεριά τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις ψήνουμε άλλα 5 -7 λεπτά.
Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκολλήσει το κόκκαλο από τη σάρκα για να είναι έτοιμο το ψάρι.
Μοιράζουμε τα ψημένα κολοκύθια σε τέσσερα πιάτα, τοποθετούμε επάνω τον τόνο, σουρώνουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, προσθέτουμε την υπόλοιπη μέντα ή το δυόσμο και περιχύνουμε το ψάρι.
Α.Τ.