Υλικά
4 μεγάλα σκουμπριά ή κολιοί Υλικά
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
8 κλαδάκια μάραθο
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Για την τσερμούλα*
1 κ.γ. τριμμένο κύμινο
¾ φλ. φρέσκο κόλιανδρο
½ κ.γ. κλωστούλες κρόκου (σαφράν)
1 καυτερή μικρή κόκκινη πιπεριά ή 1 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα ψάρια.
Αφαιρούμε το κεφάλι και κόβουμε τις ουρές.
Τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και το μαραθόσπορο μέσα έξω. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την τσερμούλα: βάζουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, τον χυμό λεμονιού, τον κόλιανδρο και 1 γερή πρέζα αλάτι στη μουλινέτα και δουλεύουμε να γίνει σαν αλοιφή.
Ρίχνουμε σιγά –σιγά το ελαιόλαδο όπως στη μαγιονέζα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί τελείως στη σάλτσα.Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200ο C..
Ντύνουμε με λαδόκολλα τη σχάρα και κάνουμε με κοφτερό μαχαίρι πολλές χαρακιές.
Βγάζουμε τα ψάρια από το ψυγείο, τα αραδιάζουμε επάνω στη σχάρα και βάζουμε από κάτω ένα ταψί με νερό.
Ψήνουμε για 10 -15 λεπτά, γυρίζουμε από την άλλη μεριά προσεκτικά με σπάτουλα και ψήνουμε άλλα δέκα λεπτά.
Τα σερβίρουμε αμέσως, με μια κουταλιά τσερμούλα επάνω και την υπόλοιπη ξεχωριστά.
Αν θέλουμε, προσφέρουμε μαζί κους κους με ξύσμα λεμονιού, ξυσμένο καρότο, ελιές ξεκουκουτσιασμένες και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.
*Η «τσερμούλα» είναι σάλτσα από τη Βόρεια Αφρική.
Α.Τ.