X

Πατάτες με καρύδια και φασκόμηλο στο φούρνο

Υλικά

Υλικά

6 μέτριες πατάτες (γύρω στα 2 κιλά)

3 –4 κ.σ. καρυδέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 

½ φλ. αλεύρι για κάθε χρήση

2 ½ φλ. γάλα

3 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο

1 φλ. γραβιέρα τριμμένη 

1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα  + 10 μισά καρύδια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6 –8 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου ολόκληρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.

Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 2 χιλ.

και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.

Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε αντικολλητικό τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί και να πάρει απαλό καστανό χρώμα.

Προσθέτουμε όλο το γάλα μαζί, ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει λεία, αποσύρουμε από την εστία.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι πυρέξ ή πήλινο και στρώνουμε τις μισές πατάτες.

Καλύπτουμε με τη μισή μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με τα 2/3 του τυριού και το ψιλοκομμένο φασκόμηλο.

Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες και την υπόλοιπη μπεσαμέλ, βάζουμε το καπάκι (ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τα καρύδια και ψήνουμε άλλα 5 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, γαρνίρουμε με τα ολόκληρα φύλλα φασκόμηλου και λίγα μισά καρύδια και αφήνουμε το φαγητό να μείνει για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές