Υλικά
1 χοιρινό μπούτι χωρίς το κόκκαλο γύρω στα 2 κιλάΥλικά
2 ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, 2 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και το δένουμε κατά μήκος.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 2 λίτρα νερό.
Μόλις πάρει βράση, τοποθετούμε μέσα το κρέας και ξαφρίζουμε.
Όταν τελειώσουμε με το ξάφρισμα, ρίχνουμε στο νερό τα κρεμμύδια, τη δάφνη και το πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 90 λεπτά.
Ρίχνουμε 1 ½ κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι και συνεχίζουμε να βράσουμε άλλα 60 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το κρέας βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ του μέρος.
Πρέπει να το διαπερνάει χωρίς καμία αντίσταση.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε στραγγιχτά και το βάζουμε σε πιατέλα, τοποθετούμε επάνω μια επιφάνεια κοπής και από πάνω ένα βάρος.
Το αφήνουμε να κρυώσει 2 ώρες και κόβουμε στους σπάγκους.
Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε άλλη 1 ώρα τουλάχιστον.
Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με μουστάρδα, μαζί με σαλάτα ή με λαχανικά που βράζουμε στο ζουμί του. Ακόμα, χρησιμοποιώντας το στραγγισμένο ζουμί μπορούμε να φτιάξουμε πιλάφι και να το σερβίρουμε με το κρέας.
Μπορούμε, ακόμα, να μην το περιμένουμε να κρυώσει αλλά να το φάμε όπως είναι ζεστό, με λίγο χοντρό αλάτι, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
A.T.