Υλικά
Υλικά
350 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
450 ml ξινόγαλο
1 ½ κ.γ. σόδα σε σκόνη
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια, αν θέλουμε
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ (να παίρνει 1 lt υγρό).
Σε βαριά λεκάνη κοσκινίζουμε τα αλεύρια, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε μέσα το βούτυρο (αν θα βάλουμε), να γίνει το αλεύρι σαν ψίχουλα.
Αλλιώς, ρίχνουμε λίγο–λίγο το ξινόγαλο, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας, μεταφέρουμε επάνω τη ζύμη και ζυμώνουμε ελαφρά για 5-6 λεπτά.
Σχηματίζουμε ένα στρογγυλό καρβέλι και το βάζουμε στη φόρμα.
Χαράζουμε βαθιά έναν σταυρό στην επιφάνεια.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα βαθουλό ταψί και ψήνουμε 30 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί που έχουμε χρησιμοποιήσει σαν κάλυμμα και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα, ραντίζουμε με νερό και αφήνουμε να κρυώσει.
Είναι πεντανόστιμο και ζεστό, με βούτυρο.
Σημ. συνταγή από την παραδοσιακή κουζίνα της Ιρλανδίας.
Α.Τ.