Follow us

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για το φύλλο:

• 1/2 κιλό αλεύρι

• λίγο αλάτι

• λίγο ξίδι

• νερό όσο πάρει για να γίνει μια ωραία ζύμη

Για τη γέμιση:

• 1 κιλό σπανάκι καλά πλυμένο

• 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα

• 1 ματσάκι άνηθο

• 4-5 αυγά

• 1/2 κιλό φέτα

• 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι

• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Όσο ξεκουράζεται η ζύμη μας ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη.

Ρίχνουμε αλάτι (2 κουταλιές περίπου) και τρίβουμε τα λαχανικά με τα χέρια μας στη λεκάνη να βγουν τα υγρά τους, τα οποία πετάμε.

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Τα αβγά, τη φέτα χοντροκομμένη με τα χέρια μας, το ρυζάκι και το ελαιόλαδο (λίγο πιπέρι αν θέλουμε) και αφήνουμε στην άκρη όσο θα ανοίγουμε τα φύλλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μπαλάκια.

Χρειαζόμαστε τρία φύλλα.

Τα δύο πρέπει να είναι χοντρά και λίγο μεγαλύτερα από το ταψί και το τρίτο βγαίνει μικρότερο ώστε να καλύπτει ίσα ίσα το ταψί και να μπει ανάμεσα από τη γέμιση μας.

Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε το πρώτο φύλλο.

Αφού ανοίξουμε και το μικρότερο μπαλάκι μας βάζουμε τη μισή γέμιση.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο μικρότερο και λεπτότερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.

Πλέκουμε τις άκρες να μη μας βγει έξω η γέμιση και ρίχνουμε περίπου μισό φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα ελαιόλαδο.

Τρυπάμε την πίτα εδώ και εκεί για να μην φουσκώσει και σκάσει το φύλλο.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για μια ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει).

Στο τέλος αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ λάδι στο ταψί, σκεπάζουμε με μια λαμαρίνα την πίτα και χύνουμε το λάδι που μένει. (Ο πάτος της λαμαρίνας να ακουμπάει στην πίτα) αναποδογυρίζουμε την πίτα μέσα στο ταψί και την ξαναβάζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.