Υλικά
500 γρ. κρέας από μοσχάρι Υλικά
500 γρ. κρέας από πρόβατο
500 γρ. κρεμμύδια
1 φλ. τραχανά ή ½ φλ. ρύζι ή 6 παξιμάδια
1 φλ. φέτα
2 αβγά χτυπημένα
1 γερή πρέζα κανέλλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. χλιαρό νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο +ελαιόλαδο για το άλειμμα της πίτας και του ταψιού
3 κ.σ ξύδι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: κρατάμε στην άκρη 100 γρ.
από το αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη, κάνουμε στη μέση ένα βαθούλωμα και ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι και το ξύδι ανακατεμένα.
Ζυμώνουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).
Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Βάζουμε το κρέας και τα κρεμμύδια να βράσουν σε πλατιά κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει μέχρι να χωρίζεται το κρέας από τα κόκκαλα.
Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το βάζουμε σε μπολ.
Σουρώνουμε τα κρεμμύδια από τον ζωμό και τα προσθέτουμε στο κρέας.
Ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα, το ρύζι ή τον τραχανά ή τα παξιμάδια τριμμένα, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 6 μέρη -τα 4 μεγαλύτερα από τα άλλα 2 μέρη.
Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε, ανοίγουμε 6 φύλλα.
Στρώνουμε τα 4 φύλλα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.
λαδώνοντας ενδιάμεσα και αφήνοντας να κρέμεται όσο φύλλο περισσεύει έξω από το ταψί.
Ρίχνουμε μέσα την γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ανοίγουμε τα άλλα 2 φύλλα και τα στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας, λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Γυρίζουμε τα κάτω φύλλα που περισσεύουν μαζί με τα πάνω φύλλα προς τα μέσα, σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.
Φουρνίζουμε την πίτα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Α.Τ.