Follow us

Γιαννιώτικη κιμαδόπιτα

Γιαννιώτικη κιμαδόπιτα

Υλικά

Υλικά

500 γρ. κρέας από μοσχάρι

500 γρ. κρέας από πρόβατο

500 γρ. κρεμμύδια

1 φλ. τραχανά ή ½ φλ. ρύζι ή  6 παξιμάδια 

1 φλ. φέτα

2 αβγά χτυπημένα

1 γερή πρέζα κανέλλα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ.  χλιαρό νερό

3 κ.σ. ελαιόλαδο +ελαιόλαδο για το άλειμμα της πίτας και του ταψιού

3 κ.σ ξύδι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη: κρατάμε στην άκρη 100 γρ.

από το αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη, κάνουμε στη μέση ένα βαθούλωμα και ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι και το ξύδι ανακατεμένα.

Ζυμώνουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).

Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα τέσσερα.

Βάζουμε το κρέας και τα κρεμμύδια να βράσουν σε πλατιά κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει μέχρι να χωρίζεται το κρέας από τα κόκκαλα.

Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το βάζουμε σε μπολ.

Σουρώνουμε τα κρεμμύδια από τον ζωμό και τα προσθέτουμε στο κρέας.

Ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα, το ρύζι ή τον τραχανά ή τα παξιμάδια τριμμένα, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 6 μέρη -τα 4 μεγαλύτερα από τα άλλα 2 μέρη.

Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε, ανοίγουμε 6 φύλλα.

Στρώνουμε τα 4 φύλλα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.

λαδώνοντας ενδιάμεσα και αφήνοντας να κρέμεται όσο φύλλο περισσεύει έξω από το ταψί.

Ρίχνουμε μέσα την γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Ανοίγουμε τα άλλα 2 φύλλα και τα στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας, λαδώνοντας ενδιάμεσα.

Γυρίζουμε τα κάτω φύλλα που περισσεύουν μαζί με τα πάνω φύλλα προς τα μέσα, σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.

Φουρνίζουμε την πίτα και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

Α.Τ.

από το αλεύρι, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο σε λεκάνη, κάνουμε στη μέση ένα βαθούλωμα και ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι και το ξύδι ανακατεμένα.

Ζυμώνουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη (αν την πιέσουμε με το δάχτυλο πρέπει να επανέλθει στη θέση της σχεδόν αμέσως).

Την αλείφουμε με ελαιόλαδο, τη βάζουμε σε λεκανίτσα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Βάζουμε το κρέας και τα κρεμμύδια να βράσουν σε πλατιά κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει μέχρι να χωρίζεται το κρέας από τα κόκκαλα.

Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το βάζουμε σε μπολ.

Σουρώνουμε τα κρεμμύδια από τον ζωμό και τα προσθέτουμε στο κρέας.

Ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα, το ρύζι ή τον τραχανά ή τα παξιμάδια τριμμένα, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 6 μέρη -τα 4 μεγαλύτερα από τα άλλα 2 μέρη.

Χρησιμοποιώντας το αλεύρι που κρατήσαμε, ανοίγουμε 6 φύλλα.

Στρώνουμε τα 4 φύλλα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ.

λαδώνοντας ενδιάμεσα και αφήνοντας να κρέμεται όσο φύλλο περισσεύει έξω από το ταψί.

Ρίχνουμε μέσα την γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Ανοίγουμε τα άλλα 2 φύλλα και τα στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας, λαδώνοντας ενδιάμεσα.

Γυρίζουμε τα κάτω φύλλα που περισσεύουν μαζί με τα πάνω φύλλα προς τα μέσα, σε ένα χοντρό κορδόνι (κόθρο).

Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε σε τετράγωνα.

Φουρνίζουμε την πίτα και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

3 προτάσεις για νόστιμα γιουβαρλάκια

Μία σούπα με γιουβαρλάκια είναι ό,τι πρέπει για ένα cosy δείπνο κι εμείς έχουμε τρεις συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Οι πιο νόστιμες χοιρινές μπριζόλες

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και απογείωσε τη μπριζόλα σου.

3 λαχταριστές σούπες με κρέας

Με κιμά, κεφτεδάκια ή και λουκάνικο, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει τώρα που πέφτει η θερμοκρασία.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Χοιρινά Κεφτεδάκια του Δήμου Μπαλόπουλου

Ο σεφ των Frater & Soror και ΦΒΚ παραδίδει μία εξαιρετικά νόστιμα συνταγή με πολλή προσωπικότητα πλην όμως σεβασμό στο πιάτο.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.