X

Μουσακάς λαχανικών με τσιγαριαστά χόρτα (της μαγείρισσας Μαρίας Κάργα)

Υλικά

Υλικά

1κ. σπανάκι

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι μάραθο

2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά

1 ματσάκι καυκαλήθρες (όταν υπάρχουν)

1 ματσάκι μυρώνια  (όταν υπάρχουν)

10 μέτρια κολοκυθάκια

10 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

400 γρ. ξερή μυζήθρα τριμμένη

1 φλ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

2 lt γάλα

12 κ.σ. αλεύρι

¾  φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. ξερή μυζήθρα τριμμένη

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

ε. π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: βάζουμε σε μέτρια φωτιά το αλεύρι με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε σταθερά μέχρι να ξανθύνει ελαφρά.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μυζήθρα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μάλλον λείο μείγμα.

Αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη.

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες.

Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν για 40 λεπτά.

Τις στύβουμε με τα χέρια και τις τηγανίζουμε γυρίζοντάς τις μια φορά.

Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να βγάλουν το λάδι τους.

Καθαρίζουμε, πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια.

Τα τηγανίζουμε και τα αφήνουμε και αυτά σε απορροφητικό χαρτί να βγάλουν το λάδι τους.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, το ζεματίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίζει.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα αρωματικά χόρτα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το σπανάκι ανακατεύοντας καλά μέχρι να χάσει τα νερά του.

Προσθέτουμε τα αρωματικά χόρτα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε με μυζήθρα στη βάση ενός τετράγωνου ταψιού.

Στρώνουμε όλες τις μελιτζάνες σε μια στρώση, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το 1/3 της μυζήθρας.

Στρώνουμε από πάνω όλα τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 της μυζήθρας.

Στρώνουμε από πάνω τα χορταρικά και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μυζήθρα.

Σκεπάζουμε την επιφάνεια του φαγητού με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 -200ο C για 30 -35 λεπτά, μέχρι να κάνει μια ωραία χρυσοκάστανη κρούστα η επιφάνεια.

(Σημ.: πιάτο από την ταβέρνα «Βασιλειάδης», Καλαμάτα)

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές