Υλικά
1 ½ κ. μέτριες σαρδέλεςΥλικά
1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
1 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
1 κ.σ. κοφτή γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. κοφτή σκόρδο σε σκόνη
¾ φλ. ελαιόλαδο
Το ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή 1 λεμονιού
Καλαμποκάλευρο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες, πετάμε το κεφάλι και τις φιλετάρουμε: αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο βάζοντας το άκρο του αντίχειρα με το νύχι προς τα πάνω από τη μεριά της κοιλιάς κάτω από το κόκαλο, εκεί που ενώνεται με το κεφάλι.
Το σύρουμε πιέζοντας προς τα κάτω εκεί που ενώνεται με το πτερύγιο της ουράς.
Αν δεν βγει εύκολα το κόκκαλο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαιράκι για να ξεκολήσουμε το κόκαλο από τη σάρκα.
Ξεχωρίζουμε τα φιλέτα εντελώς και αφαιρούμε τα κόκκαλα που υπάρχουν στο πλάι.
Ξαναπλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζοντας καλά ανάμεσα στις στρώσεις.
Αφήνουμε τις σαρδέλες στο ψυγείο να τις πιάσει το αλάτι γύρω στα 30 λεπτά.
Ανακατεύουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το κύμινο, τον κόλιανδρο την πάπρικα, το πιπέρι και το σκόρδο σκόνη και αλευρώνουμε καλά τα ψάρια.
Κοσκινίζουμε για να φύγει το περισσό αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε αμέσως με το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
A.T.