Follow us

Παστός μπακαλιάρος με αλιάδα, κεφαλλονήτικος

Παστός μπακαλιάρος με αλιάδα, κεφαλλονήτικος

Υλικά

Υλικά

1,5  κ. μπακαλιάρος παστός ξαλμυρισμένος και κομμένος σε μέτριες μερίδες

Για την αλιάδα (σκορδαλιά)

1 κ. πατάτες καλά πλυμμένες με τη φλούδα 

3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες 

½ φλ. Ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

Για το τηγάνισμα

Αλεύρι

Λάδι 

Αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την αλιάδα: βράζουμε ένα μικρό κομμάτι μπακαλιάρο με 1 ½ φλ.

νερό μέχρι να μαλακώσει, στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό.

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά και τις ξεφλουδίζουμε.

Παραδοσιακά, χτυπάμε το σκόρδο με 1 κ.γ.

αλάτι σε γουδί μέχρι να γίνουν αλοιφή και προσθέτουμε μια-μια τις πατάτες ζεστές χτυπώντας συνέχεια μέχρι να αρχίσουν να κάνουν “κόρδα”.

Δηλαδή όταν σηκώνουμε το γουδοχέρι να σχηματίζονται χορδές σαν λιωμένο κασέρι, ρίχνοντας παράλληλα λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.

Αν δεν έχουμε γουδί βάζουμε το σκόρδο με το αλάτι στο μπλέντερ και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Το μείγμα θα είναι πηχτό.

Εδώ, ρίχνουμε λίγο-λίγο και τον ζωμό του μπακαλιάρου μέχρι να πάρει η αλιάδα τη σύσταση που θέλουμε.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο, τον τηγανίζουμε γυρίζοντας συχνά και τον βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τον σερβίρουμε μαζί με την αλιάδα σε θερμοκρασία δωματίου.

*Στην Κεφαλλονιά όπως και σε όλα τα Επτάνησα αγαπούν πολύ το σκόρδο.

Εμείς μπορούμε να αυξήσουμε ή και να μειώσουμε την ποσότητα ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.*Η σύσταση της σκορδαλιάς πρέπει να είναι απαλή, αλλά οπωσδήποτε όχι νερουλή ή ακόμα περισσότερο να κόβεται με το μαχαίρι.

Η σύσταση της μελιτζανοσαλάτας είναι ενδεικτική για μια καλή αλιάδα.

Α.Τ.

Α.Τ.

Επίσης...

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.