X

Σαγανάκι γραβιέρας Κρήτης με ρατατούιγ λαχανικών ακρωκόλιο (προσούτο) Ευρυτανίας και πέστο κόκκινης γλυκιάς πιπεριάς (του σεφ Σάκη Κάλφα)

Υλικά

Υλικά

600 γρ. γραβιέρα Κρήτης

200 γρ. μανιτάρια 

200 γρ. κολοκυθάκια

200 γρ. πράσο

200 γρ. μελιτζάνα

200 γρ. φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια 

Για το πέστο κόκκινης πιπεριάς

200 γρ. πιπεριές κόκκινες γλυκιές ψημένες και καθαρισμένες

100 γρ. παρμεζάνα

60  ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

100 γρ. κάσιους ανάλατα

60 γρ. καρύδια

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το πέστο: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την παρμεζάνα στο μπλέντερ και χτυπάμε γρήγορα, μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το πέστο στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους και τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και την αφήνουμε να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά για 7 -8 λεπτά.

Παράλληλα, σε άλλο τηγάνι, σοτάρουμε γρήγορα τη γραβιέρα σε δυνατή φωτιά, τη μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψάκι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C να ψηθεί για 4 -5 λεπτά.Για να σερβίρουμε, βάζουμε το ρατατούιγ στο πιάτο, τοποθετούμε επάνω τη γραβιέρα και συνοδεύουμε με το ακροκώλιο (προσούτο) σε λεπτές φέτες και το πέστο της γλυκιάς πιπεριάς σε ξεχωριστό σκεύος.

Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το πέστο στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα και την αφήνουμε να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά για 7 -8 λεπτά.

Παράλληλα, σε άλλο τηγάνι, σοτάρουμε γρήγορα τη γραβιέρα σε δυνατή φωτιά, τη μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψάκι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C να ψηθεί για 4 -5 λεπτά.Για να σερβίρουμε, βάζουμε το ρατατούιγ στο πιάτο, τοποθετούμε επάνω τη γραβιέρα και συνοδεύουμε με το ακροκώλιο (προσούτο) σε λεπτές φέτες και το πέστο της γλυκιάς πιπεριάς σε ξεχωριστό σκεύος.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές