
Υλικά
1 φύλλο μπακαλιάρο παστόΥλικά
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
½ κιλό μακαρόνια
ελαιόλαδο, αλάτι (προαιρετικά), πιπέρι
ζάχαρη (προαιρετικά)
αλεύρι, 3 φύλλα δάφνη
Εκτέλεση
Αποβραδίς παίρνουμε τον μπακαλιάρο, τον ξεπλένουμε, τον ξύνουμε από τα λέπια και αφαιρούμε τα πτερύγια.
Τον κόβουμε σε μερίδες και τον βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό να ξαρμυρίσει.
Αλλάζουμε συχνά το νερό και τον αφήνουμε έτσι για 10 ώρες τουλάχιστον.
Όταν ξαρμυρίσει, τον στραγγίζουμε και τον αλευρώνουμε ελαφρώς.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε.
Μόλις γυαλίσει, βάζουμε τον μπακαλιάρο και τον σωτάρουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρει 1-2 βράσεις προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη προαιρετικά, τη δάφνη, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Προσθέτουμε νερό αρκετό για να καλύψει το φαγητό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Όταν είναι έτοιμος ο μπακαλιάρος, τον αφαιρούμε και τον βάζουμε σε ένα πυρέξ.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο νερό, μέχρι να είναι έτοιμα και να μείνουν με μια πυκνή σαλτσα.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια και τον μπακαλιάρο μαζί.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ευάγ.
Παπαδόπουλου "Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου", εκδόσεις Ίνδικτος.