Follow us

Σφακιανή κρεατότουρτα

Σφακιανή κρεατότουρτα

Υλικά

Υλικά

Για το φύλλο

½ κ. αλεύρι περίπου

3 αβγά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Μια πρέζα αλάτι

1 σφηνάκι ρακί*

Για τη γέμιση

1 κ. αρνί βρασμένο και ξεψαχνισμένο*

200 γρ. ξινομυζήθρα

100 γρ. τυρομάλαμα (μαλάκα)

50 γρ. κρέμα ανθόγαλου ή στάκα

1 αβγό

50 γρ. βάρσαμο (άγρια μέντα)

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το φύλλο, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά.

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί 30 λεπτά τουλάχιστον.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε το ξεψαχνισμένο αρνί με το ανθόγαλο ή τη στάκα, την ξινομυζήθρα και τη μαλάκα (αν θέλουμε βάζουμε και τριμμένη γραβιέρα).

Προσθέτουμε στο μείγμα το αβγό και το βάρσαμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και φτιάχνουμε τις πίτες σε ατομικά φορμάκια ή σε ταψί.

Αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο περίπου 1 ώρα -τις ατομικές πίτες τις ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά.

(Σημ.

1.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κρέας από ψητό που περίσσεψε ή και χοιρινό.2.

Στο ζυμάρι μπορεί να μπει λίγος ζωμός από το κρέας3.

Μπορούμε αντί για ρακί να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού).*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Veneto" στο Ρέθυμνο.

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί 30 λεπτά τουλάχιστον. Προσθέτουμε στο μείγμα το αβγό και το βάρσαμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και φτιάχνουμε τις πίτες σε ατομικά φορμάκια ή σε ταψί. Αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο περίπου 1 ώρα -τις ατομικές πίτες τις ψήνουμε γύρω στα 40 λεπτά. (Σημ. 1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κρέας από ψητό που περίσσεψε ή και χοιρινό.2. Στο ζυμάρι μπορεί να μπει λίγος ζωμός από το κρέας3. Μπορούμε αντί για ρακί να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού).*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Veneto" στο Ρέθυμνο.

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.