Follow us

Σάλτσα Romesco (Ρομέσκο)

Σάλτσα Romesco (Ρομέσκο)

Υλικά

Υλικά

250 γρ. ντομάτες 

2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί με πάχος 1 εκ. χωρίς την κόρα

5 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους

½ φλ. αμύγδαλα λευκά (χωρίς τη φλούδα) ή φουντούκια

2 μέτριες κόκκινες γλυκές πιπεριές

¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.γ. ξύδι από σέρι ή μηλόξυδο

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

1 γερή πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια σχάρα και ψήνουμε τις πιπεριές μέχρι να "αρπάξει" η φλούδα τους.

Τις ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη φλούδα, τις μεμβράνες και τους σπόρους και αφήνουμε στην άκρη.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί και τακτοποιούμε στη μια μεριά τις ντομάτες και στην άλλη τα σκόρδα.

Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 20 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και πιέζουμε τη φλούδα των σκόρδων να πάρουμε τη σάρκα ,που την κρατάμε στην άκρη.

Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κρατάμε ξεχωριστά.

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα ή τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνέχεια να μην καούν μέχρι να γίνουν τραγανά και τα κρατάμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι καβουρδίζουμε το ψωμί μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Βάζουμε σε γουδί το ψωμί, τα αμύγδαλα, τις πιπεριές, τις ντομάτες και το πιπέρι καγιέν και δουλεύουμε με το γουδοχέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το ξύδι δουλεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι καγιέν, μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Ταιριάζει με ψητό κρέας, βραστά και ψητά λαχανικά, κοντά ζυμαρικά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άλειμμα στο ψωμί. Αν η διαδικασία του γουδιού μας φαίνεται πολύ βαρετή, βάζουμε όλα τα στερεά υλικά στο μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν και προσθέτουμε μετά λίγο λίγο το ελαιόλαδο και το ξύδι όπως κάνουμε με τη μαγιονέζα.

Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε να κάνουμε τη romesco πιο λεία ή να την αφήσουμε με πιο χοντρή υφή. (σημ.

σάλτσα από την κουζίνα της Καταλονίας).A.T.

Επίσης...

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Το σπανάκι δεν είναι μόνο για... σπανακόρυζο!

Και αυτό θα σ' το αποδείξουν οι τρεις πεντανόστιμες συνταγές που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.