Υλικά
700 γρ. μεγάλο γαύρο ή σαρδέλες Υλικά
Για το κουρκούτι
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
400 ml σόδα (αναψυκτικό)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισιμα
Ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
200 γρ. μαγιονέζα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τον γαύρο (ή τις σαρδέλες) Τον αλατίζουμε και τον βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και πλένουμε τα φύλλα της σαλάτας.
Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε επάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν καλά.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι: κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τη σόδα και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα υγρά στο αλεύρι, προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη.
Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο (γύρω στα 5 εκ.).
Ρίχνουμε λίγο-λίγο τον γαύρο στο κουρκούτι, τον βγάζουμε στραγγιστά με πιρούνι και τον ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν τα ψάρια χρυσαφί χρώμα για 2 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
Ανακατεύουμε τη σαλάτα με λίγο χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
Σερβίρουμε τον γαύρο με τη σαλάτα και τη μαγιονέζα.
A.T.