Υλικά
500 γρ. κιμά από χοιρινό ποντίκι ή λάπα
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από το μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από το μούλτι
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
3 κ.σ. ξίδι
2 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
3 πολύ ώριμες ξεφλουδισμένες ντομάτες ψιλοκομμένες στο χέρι ή 1 συσκευασία κονκασέ περασμένες από το μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε πολύ καλά, βρέχοντας συχνά τα χέρια μας στη βρύση (το νερό που παίρνει έτσι ο κιμάς τον αφρατεύει πολύ).
Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που μας αρέσει. Συμβουλή: Τα παχουλά βγαίνουν νοστιμότερα και πιο αφράτα.
Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι (για να μην κάνουμε χάλια την κουζίνα).
Ύστερα από 5'-10' βάζουμε προσεκτικά τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε ξανά και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 30'. Στο τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη ή τον βασιλικό ή και τα δύο μαζί.
Τρώγεται και μόνο του, αλλά μπορεί να γίνει και μια υπέροχη σάλτσα για μακαρόνια.
Tip
Τον χειμώνα, που δεν έχουμε φρέσκο βασιλικό, ωραίο άρωμα στη σάλτσα θα δώσει ένα κλωναράκι ξερό φασκόμηλο.