Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος τους
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
250 γρ. καπνιστό σολομό
300 ml κρέμα γάλακτος
3 αβγά
πιπέρι, ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε την ταρτιέτα και απλώνουμε τη σφολιάτα στον πάτο και στα τοιχώματα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθούν, για μισό λεπτό περίπου. Απλώνουμε τα κρεμμυδάκια στη ζύμη μαζί με τον άνηθο και τον σολομό, που τον έχουμε ψιλοκόψει σε λωρίδες.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος, τη χτυπάμε μαζί με τα αβγά και περιχύνουμε με το μείγμα την τάρτα.
Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει από τις άκρες ή σχηματίζουμε έναν ωραίο κόθρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για 40' περίπου.
Tip
Αντί για καπνιστό, μπορούμε να βάλουμε σολομό από κονσέρβα, ενώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε και την κρέμα γάλακτος με τυρί κρέμα, για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα.