Υλικά
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
200 γρ. γίγαντες
5 ψιλοκομμένα πανσετάκια
1 μεγάλο μάτσο σέσκουλα χοντροκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
1 κ.γλ. κύμινο σκόνη
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
½ συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
χυμό από 1 λεμόνι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αποβραδίς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό.
Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε μπόλικο νερό, μέχρι να μισομαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε ξανά, αλλά κρατάμε το νερό τους.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα πανσετάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι, προσθέτουμε σε αυτό 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μαζί με το κύμινο και τη γλυκιά πάπρικα.
Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φέρνουμε δυο βόλτες να μαραθούν και αλατίζουμε.
Στη γάστρα απλώνουμε στον πάτο τους γίγαντες και από πάνω τους τα λαχανικά. Ρίχνουμε και το κονκασέ, το ελαιόλαδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε πάνω στους γίγαντες τα πανσετάκια, ρίχνουμε και 1 φλιτζ. νερό από το βράσιμο των φασολιών, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες.
Στο τέλος ξεσκεπάζουμε και ανάβουμε για λίγο το γκριλ, να ροδίσουν τα πανσετάκια. Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Tip
Αντί για πανσετάκια, μπορούμε να βάλουμε λουκάνικο με πράσο ή κεφτεδάκια που μας έχουν περισσέψει. Αν δεν θέλουμε κρέας, μπορούμε προς το τέλος να προσθέσουμε κομματάκια φέτας και να τα γκρατινάρουμε.