Υλικά
2 φλιτζ. φάβα βρασμένη με 1 κρεμμύδι και 1 καρότο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
Αφήνουμε από την προηγούμενη μέρα τη βρασμένη φάβα συο ψυγείο να σφίξει. Αν δεν έχουμε έτοιμη φάβα, βράζουμε σε αλατισμένο νερό 200 γρ. φάβα μαζί με 1 ψιλοκομμένο καρότο και 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά της.
Σε ένα μπολ την ανακατεύουμε με το κρεμμυδάκι, τον δυόσμο, το σιμιγδάλι, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με το χέρι μας, να ενωθούν καλά όλα τα αρώματα. Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο.
Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα πατάμε ελαφρά.
Σε ένα κατσαρόλι (ακόμα καλύτερα από τηγάνι) ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Tip
Για περισσότερη δροσιά και άρωμα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό, λίγη ρίγανη ή μαντζουράνα ή θυμάρι.